Hoe de geschiedenis zich kan herhalen!

Peter Wuyts

Oct 11, 2021

Ik herinner me nog, ik denk dat het in het 3de middelbaar was ...
Begin van het schooljaar en we kregen een nieuwe leraar voor geschiedenis ...
Hij stond bekend als een zeer goede leraar die de les geschiedenis alles behalve saai maakte... En iedereen die van hem geschiedenis kreeg, vond het zeker geen saai vak, laat staan leraar!
We waren benieuwd naar die eerst les ...

Hij startte zijn les met uit te leggen waarom geschiedenis bestuderen zo belangrijk is.
“Om te begrijpen wat er in het verleden gebeurd is en dat we hierdoor kunnen voorkomen dat de fouten die de mens maakt, zich niet meer zullen herhalen.”
En dat lijkt me ook een belangrijke uitgangspunt, nu nog veel meer als toen ...

Een van de redenen dat zijn geschiedenislessen niet saai waren, was dat hij het niet zomaar gaf uit een boekje of saai stond te vertellen wat er op 11 juli 1302 gebeurd is ...
Hij ging echt storytellen en nam je mee naar die dag en naar wat er toen gebeurde.
Iedereen hing aan zijn lippen en wanneer je hem vroeg; vertel nog eens een verhaal ... 
Dan deed hij dat met veel smaak en je voelde echt wat er toen gebeurde!

Alles is een herhalend patroon

Ik kan hem alleen maar gelijk geven over hoe belangrijk het is om te kijken naar onze geschiedenis om te herkennen wanneer bepaalde patronen zich opnieuw zouden kunnen voordoen. 
De natuur, het universum, het leven, alles is heel complex … en tegelijkertijd ook heel simpel ... 
Een van de basisregels van het universum is dat alles, van het grootste tot het kleinste deel,  fractals zijn.
De formule Zn+1 = Zn2 + C  is even belangrijk als E=mc2.
Een fractal of mandelbrot set beschrijft een weerkerend patroon. Zoals de seizoenen, daarvan weten dat die elke 3 maand veranderen. We weten dat de maan om de 28 dagen van vol naar wassend gaat en zo zijn er nog vele grote en kleine weerkerende patronen.
Hoe de nerven van een blad zo sterk gelijken op de patronen op de binnenkant van onze handen. Hoe een boom vertakt zoals de structuur van de longen en de aders in ons lichaam.

En dan kun je uiteindelijk ook vaststellen dat de mens in zijn op zich korte geschiedenis (op kosmische schaal) er ook zulke patronen op nahoudt in zijn geschiedenis. Eentje ervan is de grote wisseling van de macht.
Zoals het einde van het Egyptische rijk, het einde van het Romeinse rijk en je zou kunnen zeggen dat de laatste grote machtswissel (vooral in Europa) was bij de val van de kerk rond 1500.
En dat deze cycli om de 500 jaar terugkomen. 
Guess what ... misschien zitten we net op zo’n punt in de geschiedenis?!
Je zou alle tekenen hiervan vandaag kunnen opmerken.

Het patroon veranderen vraagt maar 1 aanpassing!

Als je vandaag iets van media bekijkt, dan merk je dat er toch heel wat spannende zaken aan het ontwikkelen zijn.
Nu, onrust, verdeeldheid, strubbelingen, onmacht, ... die zijn er altijd ... Alleen voelt het steeds nieuw omdat de mens een geweldig brein heeft en blijkbaar een slecht geheugen. (dat we ook snel weer iets vergeten)
Toch kun je nu opmerken dat laatste 1.5 jaar er wel een ‘major’ event heeft plaatsgevonden, dat iedereen op deze planeet raakte. En dat er hierdoor heel wat zaken zijn gaan schorten. Wanneer je nog een beetje afstand van alles wat er gebeurd kan nemen, dan lijkt het wel of er zich een perfecte storm aan het vormen is. Nu dat klinkt misschien mooi, maar dat is het niet.
We staan op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid.

En we hebben de kans om de C (constante) in de fractal formule te veranderen. En dit zal leiden tot een nieuw en andere patroon.

Tijdens de les geschiedenis hebben we inderdaad allemaal geleerd dat op 11 juli 1302, de guldensporenslag heeft plaatsgevonden. Alleen lijkt de periode ervoor een beetje blank te zijn en lijkt het of het net die dag was waarop alles startte ... Dat is nooit zo. We herinneren ons alleen 9/11... echter, we weten dat dit het resultaat was van jarenlange spanningen die op die dag geuit werden ...

Met alle respect voor die zeer toffe geschiedenisleraar die zijn job echt met hart en ziel deed. Alleen moeten we toch ook de kritische vraag durven stellen; hoe correct is die geschiedenis die we ooit geleerd hebben op de schoolbanken? Een dingetje met algemene geschiedenisboeken is dat het vooral een eenzijdig verhaal is. Zij tegen ons. En dat we onze eigen minder mooie fouten die we gemaakt hebben, niet zo snel zullen vertellen.

Ik hoor nu wel eens; nee je kan onze huidige situatie totaal niet vergelijken met wat er in de jaren 30 van de vorige eeuw gebeurd is ... Ik had een screenshot moeten maken van de post ...
Het was een reactie op een video, een video die toont hoe begin jaren 30 in Duitsland het leven van een bepaalde bevolkingsgroep, stap voor stap beperkter werd, tot de gevolgen die we allemaal kennen ...
En hier werd dan een factchecking response opgezet. (waar ik de exacte woorden niet van gebruik).  “Enige vergelijking met die periode is niet correct, de N Z S waren pro vaccinatie”  What The Fuu*k???

De nummer 1 reden waarom mensen niet leren van de geschiedenis, is omdat ze nooit de echte geschiedenis geleerd hebben (and its ugly side …)

En een zekerheid die we kunnen leren van de geschiedenis is, dat de mens niet leert uit zijn geschiedenis … 
Wanneer dat wel zo zou zijn, kunnen we het herhalend patroon doorbreken als ze er in slagen de C te veranderen.

De val van de kerk.

Weet je wat het fundament was van de val van de kerk?
De kerk heerste over europa en onderdrukte de bevolking. Dit door zeer zware indoctrinatie van ‘de leer’ en als je die volgt, dat is dat de weg naar de hemel. Onwetendheid en bijgeloof van de bevolking werkten in het voordeel van de kerk.
Als je niet luistert, dan ga je naar de hel. En dat betekende voor velen letterlijk de brandstapel!
Was je het niet eens, dan kreeg je een straf. En voor kleine zaken moest je dan betalen (soort van belasting). De vraag is dan ook; hoe werd de kerk toen zo rijk? Iedereen moest 10% inkomen en bezitting afstaan om kans te maken in de hemel te komen.
De kerk controleerde alle informatie en deed er alles aan om deze te censureren.
Mensen werden wat opstandiger en zo kwam de kerk met steeds nieuwe manieren om de mensen onder controle te houden.

Een greep uit het repertorium …

  • Wanneer je het niet eens was met de kerk of het geloof, het ontkende, in opstand kwam en je niet wou instemmen met, dan volgde minstens uitsluiting, foltering. Bij blijvend verzet, werd het de brandstapel.
  • De weg naar de hemel kon je ook kopen. Iedereen had wel zonden en die kon je weer goed maken door ze af te kopen van de kerk, de aflaten.
  • Vrijdag visdag, we hebben allemaal wel geleerd wat de betekenis hiervan is in de leer van Jezus. Mogelijk is dat een corrupt verhaaltje want de schippers en de vissers die goed bevriend waren met de paus, wilden graag hun inkomsten weer verhogen. Schepen werden aan de kade gehouden omdat vrijhandel een nadeel was voor de kerk. In Turkije waren stoffen veel goedkoper en iets met de pest zorgde voor quarantaine beperkingen. Zo werd het een zonde om handel te drijven. Het verbod op het eten van vlees op vrijdag was dus een mooie oplossing voor bevriende vissers van de kerk, vrijdag visdag …
  • De kerk legde vele regels op over wanneer getrouwden de liefde mochten bedrijven. Het resulteerde erin dat men ruim 55% van de dagen ‘kuis’ moest zijn. De kerk had hier een goede oplossing voor. Prostitutie was een lucratieve business welke door de kerk beheerd werd. Het was een zonde, maar minder erg dan met je partner de liefde te bedrijven ... En die zonde kon je dan weer afkopen. Er zouden gehele kerken en kathedralen gebouwd zijn met enkel de inkomsten van deze praktijken. 

Nu, er was een gebeurtenis die plots de macht en de controle over informatie in gevaar bracht ...

Tot dan waren het de monniken die boeken en vooral bijbels met de hand kopieerden ... 
Tot de dag dat Gutenberg de drukpers uitvond. En dat dit een manier werd om boeken en andere informatie sneller te verspreiden en dit buiten de controle van de kerk! Hoe meer moeite de kerk kreeg om die info uit de handen van de bevolking te houden, hoe gekker de straffen, de verhalen over het geloof en hoe hoger de boetes werden waarmee men probeerde de controle te houden. Tot de dag waarop de bevolking het niet meer pikte en dat we in de 80 jarige oorlog belandden met de beeldenstormen.

Controle over informatie.

Je zou het bijna toeval noemen nu zo’n 500 jaar later ...
Wat zien we momenteel gebeuren? Er lijkt toch iets bijzonders te gebeuren?
Controle van informatie, censuur op informatie, gekke bestraffingen (rusten op een bankje 250€ boete) …

Het internet bestaat nu 52 jaar, alleen is het pas 20 jaar geleden echt opgekomen en de laatste 10 jaar niet meer weg te denken. Het leeft ons leven, maatschappij, economie helemaal veranderd.
Het internet is zoals de boekdrukkunst ... Informatie wordt makkelijker beschikbaar het wordt vrijer … Tot op het moment waarop het natuurlijk bepaalde machten in gevaar brengt ... Met het internet is iedereen zijn eigen uitgever, platenlabel, tv station ... En voor de overheden is dat een bedreiging omdat het iets is, wat ze niet helemaal onder controle hebben (tenzij je in China of Noord Korea woont) ...
En er is nog iets … en dat iets bezorgt overheden zeer veel hoofdpijn ...

Ook al ervaren we het internet als iets vrij, de informatie wordt gecontroleerd door een aantal spelers. We gebruiken allemaal Google, YT en FB, echter tonen zij ons alleen wat zij willen. De zoekresultaten die je krijgt, de vulling van je tijdlijn, niets is de echte weerspiegeling van informatie. Het gaat vandaag dus om gecontroleerde en gecentraliseerde informatie. En wat zijn de gevaren hiervan? Dat een aantal spelers zoveel macht krijgen op hoe de maatschappij verder gevormd wordt.
(mijn woorden waren nog niet koud, op 4/10 konden we ervaren wat dat betekende als FB 6hr down was en hoe in ⅓ van de wereld de communicatie wegviel)
 
Echter, er is een technologie die ook al 30 jaar bestaat en die de laatste 10 jaar verder bekend werd en dat is blockchain. De technologie waar cryptomunten zoals Bitcoin en Ethereum op gebaseerd zijn.
En wat biedt blockchain? Decentralized informatie en controle door de gebruikers.
Wanneer je iets over crypto munten hoort, is het vooral negatief omdat het overheden heel wat kopzorgen geeft ...
Omdat het internet (decentralized) en blockchain uiteindelijk een zeer grote bedreiging zijn voor macht en controle. Het kan informatie en macht decentraliseren en corruptie wordt op die manier zeer moeilijk.
De overheden zullen alles proberen om krampachtig hun bestaande macht vast te houden. Net zoals de kerk 500 jaar geleden met steeds gekker wordende regels en boetes.
En neen dat klinkt helemaal niet hetzelfde als wat we in de afgelopen tijd hebben ervaren, dat is allemaal louter toeval … (volgens de wijze inzichten van een factcheck)

Er is meer fake dan echt.

We zijn op een punt gekomen dat het zeer moeilijk is om nog te zien wat echt is en wat fake is ...
Naar bepaalde schatting bestaat het internet sinds 2017 uit zoveel fake content en gebruikers (social media like farms) dat het moeilijk wordt om nog te gaan oordelen over wat is nu echt en wat is nu fake. 
Zeker als je op Engelstalige content gaat kijken op YT, heb je10001 comments op een video ... en als je er enkele van leest, dan moet je toch een gevoel krijgen van ... zijn dit wel echte mensen want de antwoorden lijken zo fake (naast de kwestie)?
Waardoor het voor vele mensen moeilijk wordt ...
Wanneer het fake alleen maar meer wordt (en beter door bots, AI en deepfake) dan begint het fake echt te lijken. En het echte, fake.
En dat is de dualiteit die mogelijks de laatste maanden ook de kop opsteekt …
Een goed vraag is dan; hoe herken je nog fake over echt? 
Dat is een onderwerp voor een andere keer.

Zelf heb ik ook al enkele ‘encounters’ gehad met real-fake gebruikers, of zijn het nu bots die wat je ook post, je een gefactchecked antwoord bieden ...  (lees hierboven iets met een vergelijking die niet opgaat).
Als tech en internet lover ben ik wat op de hoogte over wat mogelijk is en als ik al iets heb van … mmm is dit nu nog echt of niet?! 
Dan maak ik me af en toe wel zorgen over hoe is het dan voor mensen die op dit gebied veel minder technische kennis hebben ...
Mogelijks ben je ook nog opgevoed met het idee over het nieuws, dat is het nieuws en de ware realiteit ...

1+1 = 3

Je moet niets van wat ik schrijf geloven. 
Het enige wat ik wil doen, is je uitnodigen. 
Uitnodigen om na te denken over wat ik met tot nu deelde.

De C in de fractal formule is constant en de geschiedenis zal zich herhalen als we niet leren wat de echte geschiedenis is.
Wanneer we leren zien door de mist die er vandaag is, het voor en tegen, de dualiteit, de noise, daarin zit de mogelijkheid die we met z'n alle samen hebben om de C te beïnvloeden zodat de geschiedenis van 90 jaar geleden, zich niet zal herhalen.

Dit kost moeite, energie en tijd. 
Dit betekent ontwaken uit een geloof (wat ons altijd geleerd is).
Dit betekent verantwoordelijkheid nemen.
Dit betekent weer leren om zaken in vraag te stellen.
Dit betekent dat we onze geoutsourcete denken en beslissingen nemen weer zelf in handen moeten nemen.
En niet iedereen zal nog bereid zijn om nog te investeren in zijn welzijn en vrijheid ... Laat anderen daar maar over beslissen, de instant gratification mentaliteit ...

Is er hoop, natuurlijk!

We staan aan het begin van een nieuw tijdperk. 
En dat kan 2 richtingen uitgaan.
Hoe dan ook, gaan we eerst nog door een moeilijke periode gaan.
De mensheid staat voor vele uitdagingen en een wissel van de macht is nodig.
Er zijn 2 mogelijkheden, we gaan naar een nog grotere vorm van controle waar de individuele vrijheden meer en meer beperkt zullen worden onder het mom van de bescherming van je vrijheid.
Of het systeem van meer en meer controle zal uiteenspatten door zijn eigen gewicht of opstand van de mensen. En een nieuwe vorm van maatschappij en bestuur zal gecreëerd worden.
En dit zal gebeuren, is het niet de komende jaren, dan zeker wel in deze eeuw.

Het goede nieuws is, we hebben de middelen en de technologie om de C te veranderen.
Het internet weer echt en vrij maken. Het decentraliseren van vele zaken.
Blockchain inzetten om ‘governance’ weer echt tot bij de mensen te brengen.
Het deglobaliseren van de wereld.
Weer meer lokaal werken, de korte keten.
Weer echte groenten uit de grond ipv op substraat geteelde fabrieksgroenten.
Mensen weer echt maken en niet overladen worden met fake bots en trolls.
De mens weer autonoom maken en hem laten uitgroeien tot een soeverein wezen!

Become back autonomic and not an automaton! 
Be a sovereign Being!

Door :

Peter Wuyts

Sovereign being

Oct 11, 2021

Share:

Share this with your friends: