𝗗𝗲 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗱 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 𝗵𝗲𝘁 𝘃𝗶𝗿𝘂𝘀! (𝘄𝗮𝗮𝗿 𝘄𝗲 𝗺𝗲𝘁 𝘇'𝗻 𝗮𝗹𝗹𝗲𝗻 𝘁𝗲𝗴𝗲𝗻 𝘀𝘁𝗿𝗶𝗷𝗱𝗲𝗻!)

Het is echt heel simpel, zo simpel dat velen het niet willen geloven.
Zo simpel dat velen zich zullen verzetten, en toch is de oplossing heel eenvoudig.
Men moet het alleen eenvoudig willen inzien ...
Zo eenvoudig kan het toch niet zijn ...

𝘿𝙚 𝙨𝙩𝙧𝙞𝙟𝙙 𝙩𝙚𝙜𝙚𝙣 ...

Dat is toch de slogan die je hoort, die de media en onze politici graag gebruiken.
Samen moeten we de strijd aangaan, samen kunnen we het doen, samen zullen we het redden ...
Dat klinkt natuurlijk mooi en staat natuurlijk populair ...

Alleen is de vraag misschien; wordt de strijd wel tegen de juiste vijand gestreden, tegen het juiste virus gestreden?

We hebben de strijd tegen geweld, tegen terrorisme, tegen drugs, tegen racisme tegen pesten, tegen radicaliserende godsdiensten, tegen de opwarming van de aarde, tegen nog 101 anderen ...
De strijd tegen is een makkelijke slogan om mensen achter een bepaald doel te krijgen.
De vraag is alleen; waarom strijden we tegen iets … en waarom niet VOOR iets?
Een demonstratie tegen iets trekt nu eenmaal meer volk aan dan een demonstratie voor iets.
Een demonstratie tegen armoede zal veel meer volk op de been brengen dan een demonstratie voor rijkdom ... (sta daar even bij stil, zo simpel is het)

𝘿𝙚 𝙠𝙖𝙨𝙨𝙖 𝙢𝙤𝙚𝙩 𝙗𝙡𝙞𝙟𝙫𝙚𝙣 𝙧𝙞𝙣𝙠𝙚𝙡𝙚𝙣.

Kijk, de media en de politiek moeten ook leven en hoe meer verdeeldheid en polarisatie er gecreëerd wordt, hoe beter voor de kassa … en het moet steeds meer en spectaculairder want anders krijg je niet genoeg aandacht (lees geld).
Vandaag is het dan de tweestrijd tussen gezondheid en economie ... Mensen zouden elkaar de kop inkloppen als je voor het ene of voor het andere bent.
Er is niets makkelijker dan andere mensen te besmetten met een gedachte tegen iets ...

Nu is de vraag; in al die onderwerpen van strijd tegen iets kunnen we 1 gemene deler terugvinden bij al deze onderwerpen? Misschien valt de euro nog niet. Toch is het vrij eenvoudig.
Is er mogelijk een ander, veel gevaarlijker virus dan c19?

Het feit dat men de vraag stelt; is het  c19  virus echt, worden mensen echt ziek, belanden ze in een ziekenhuis en op de IC units of erger? Met die vragen is helemaal niets mis.
Met alles wat er gebeurd in vraag te stellen is er ook helemaal niets mis.
Met het in vraag stellen van de media en de wetenschap is niets mis.

𝙎𝙩𝙚𝙡 𝙟𝙚 𝙫𝙤𝙤𝙧 𝙙𝙖𝙩…

Stel, het c19 virus is echt.
Kunnen we het dan over het volgende eens zijn?

Een virus wordt beschreven als een niet levend organisme en het heeft een gastheer nodig om te kunnen ‘bestaan’. Het heeft ook een gastheer nodig om zich te kunnen verspreiden en te vermenigvuldigen.
Voor het c19 virus lijkt de mens de uitgesproken gastheer.

Het c19 speelt in het nadeel van de gastheer om een aantal redenen.
Nu, er zijn zeer veel virussen. We kennen er al heel wat ... of toch niet ... naar schatting kennen we zo’n 1.5 miljoen virussen nog NIET…
Virussen hebben ons nodig en wij hebben hen nodig. Wij hebben virussen, microben en bacteriën nodig want zonder hen geen immuunsysteem. Zonder immuunsysteem, geen complex leven, zonder dit, geen mensen. 

Dus virussen zijn altijd in ons leven aanwezig en tussendoor zijn er nieuwe waar we dan meer ‘last’ van hebben dan anderen. Met andere woorden, de ene kan meer schade aanbrengen dan de andere en sommigen leiden tot het overlijden van de gastheer.

De afgelopen jaren heb je zeker gehoord van Sars en Ebola. En die staan dan bekend als zeer dodelijk. Het nadeel voor ons is dat c19 in verhouding met hen niet zo dodelijk is. En dat het ziektebeeld zeer uiteenlopend is en vergelijkbaar is met griep.
Een ander nadeel voor ons is, dat het lang duurt voordat we merken dat er een probleem is … 5-7 dagen voor we ziek worden.

𝙃𝙚𝙩 𝙫𝙤𝙤𝙧𝙙𝙚𝙚𝙡 𝙙𝙖𝙩 𝙘19 𝙝𝙚𝙚𝙛𝙩.

Met Ebola of Sars, als je besmet geraakt, ben je binnen de 2 dagen doodziek.
Dat betekent dan ook dat je in die tijd met veel minder mensen contact zal gehad hebben en dat er meer afstand wordt gehouden. De kans dat je het verspreid veel kleiner is. En de symptomen zijn ook veel duidelijker.
C19, heeft dus een lange incubatietijd en is niet zo dodelijk.Daarom kan je het hebben voor je het weet (of misschien word je zelf ook niet ziek) maar in die 7-10 dagen kan je het wel overdragen aan heel veel anderen.
Dat is dus misschien de grote uitdaging met c19 en waarom er zoveel twijfel over bestaat.

C19 is niet zo dodelijk als men eerst dacht (3-4%) en nu weten we dat het 0,25-0,5% is. 
Dat is dan blijkbaar de grotere uitdaging en druk op de gezondheidszorg. Dat het huidige systeem niet dit extra probleem samen met de reguliere zorgen gelijktijdig niet aankan. En dit omdat als iemand met c19 wordt opgenomen, het voor weken of maanden is ...

Of je nu voor of tegen de maatregelen bent, voor of tegen een lockdown.
Het is vrij eenvoudig … wij mensen verspreiden virussen, niet het virus zelf.
Contacten beperken en op sommige momenten gewoon voorkomen is de enige echte oplossing die werkt!

(voor de viroloog-nazzies zeer waarschijnlijk zijn de cijfers niet helemaal correct, het gaat vooral om het aangeven welk voordeel dit virus heeft en ons nadeel is)

𝙒𝙞𝙚 𝙞𝙨 𝙙𝙚 𝙨𝙘𝙝𝙪𝙡𝙙𝙞𝙜?

We kunnen wel strijden tegen het virus en het virus de schuld geven dat mensen ziek worden en sterven maar de vraag is dan … klopt dit wel?
Als een virus ons nodig heeft als gastheer en het verspreidt zich doordat de gastheer contacten heeft … kunnen we natuurlijk met een beschuldigend vingertje naar het virus wijzen. 
Of durven we nu eindelijk eens simpelweg, eerlijk zijn met onszelf ...
Durven we nu eindelijk onze eigen daden onder ogen zien?
Durven we nu eindelijk de gevolgen van onze eigen beslissingen onder ogen zien?

Het zijn wij en niemand anders dan wij zelf ...
Dat elke strijd enkel en alleen tegen onszelf is … tegen het mensDOM!

Als we dat nu eens konden toegeven … als we dat nu samen eens zouden inzien.
Dat we inzien dat we onze eigen grootste vijand zijn ...
Dat zou ons als mens misschien al een hele stap vooruit brengen?!

Je moet  op geen enkel moment het eens zijn met mij.
Graag hoor ik jou constructieve mening met respect voor beide zijde van het verhaal! 

PS. Met opzet heb ik een aantal woorden en zinsconstructies gebruikt die het voor een bepaalde groep van mensen, welke het niet eens zijn, gemakkelijke binnenkoppers zijn.
Dus beste mensen, laat je gerust gaan!

PPS. Dat er naast het virus iets aan de hand is, dat er vanalles niet klopt en juist is in de wereld, ja, dat is het mooie aan deze periode, dat het virus ons kan doen inzien wat er mis is. En wat we als mensheid anders zullen moeten doen of we tekenen gegarandeerd onze eigen ondergang. We hebben voor onszelf ondertussen al meer dan 1 manier gevonden hoe we dat kunnen realiseren …

PPPS. Mentale en fysieke gezondheid/welzijn. Weerbaarheid, sociale contacten zijn super belangrijk. Wat als het alles echt is, het heel tegenstrijdig maakt. Het verhogen van de mentale en fysieke gezondheid/welzijn  zijn dus eveneens een belangrijk onderdeel in het geheel...