De bewuste ondernemer.

 

Hoe starten we?

Starten als zelfstandige ondernemer gebeurt vaak vanuit een bepaalde passie of vanuit een drive.En dat is helemaal oké!
Vele starten met hun droom en de kans dat het soms wel eens een nachtmerrie wordt, is zeer groot. Wat dan? Je kan er niet altijd mee bij je partner, je familie of je vrienden mee terecht. Want die zullen al snel zeggen; ik zei het je toch … zie je nu wel ... je had beter bij je baas kunnen blijven werken ...

Misschien is het alvast een goed idee om ondernemersadvies in te winnen bij mensen die ervaring hebben met ondernemen …  Want ja, het is toch een heel andere wereld dan als werknemer.

De vraag is dan; waarom is het zo anders en waarom is het zoveel moeilijker?

Anders is het zeker, omdat je als zelfstandige ondernemer voor zo goed als alles 100% zelf verantwoordelijk bent. Geen klanten, geen inkomen ... 
Is het zoveel moeilijker? Laat het ons gewoon even eenvoudig stellen. We zijn minimaal 15 jaar naar school geweest en die heeft vooral het doel om ons op te leiden tot werknemers en niet als ondernemers. Op geen enkele school of in geen enkele opleiding wordt je dat geleerd. Ook niet in management, business schools of MBA’s. Die benaderen alles vanuit een werknemers oogpunt.
In welke school of opleiding word je echt geleerd om geld te verdienen en er juist mee om te gaan? Juist, in geen enkele! 

De conclusie dan is niet dat ondernemen moeilijker is maar wel dat zo goed als niemand het op school heeft geleerd en dat het vooral iets is wat je van thuis uit of van iemand anders moet meekrijgen. 
Of anders start je inderdaad van 0 en sta je er vooral alleen voor.

Wat is dan een belangrijk inzicht om mee te starten?

Dat de start een bepaalde ‘struggle’ is met heel wat uitdagingen, dat is normaal en het is een deel van het proces. Dat je niet alles weet en dat er heel veel onbekende zaken op je pad zullen passeren, dat is ook normaal en daar kun je in eerste instantie ook zelf niets aan doen. 

Dat is het begin van het belangrijkste inzicht, nl dat ondernemen ons niet aangeleerd is op school, daar kunnen we niet veel aan doen, alleen ben je nu op een punt gekomen waarop je zelf wel 100% verantwoordelijk bent om er nu wel iets aan te gaan doen.

Het leren van skills, het verbeteren van die skills zijn belangrijk en hieraan is de laatste jaren hard gewerkt omdat er zoveel mogelijkheden en informatie beschikbaar zijn gekomen online.

Als je je activiteit wil laten groeien en opschalen dan zijn strategie, marketingtechnieken en een beter verdienmodel ook best belangrijk. Echter, de tijd is nu gekomen om het grootste onbenut potentieel van jezelf te gaan benutten.
Opnieuw, hier is geen enkele schoolse opleiding die je dat zal leren en daar kan je dus zelf niet veel aan doen.
Toch is nu de tijd gekomen om hier zelf je verantwoordelijkheid over op te nemen en dat potentieel te gaan zoeken en te gaan gebruiken.

Veel mensen en dus ook ondernemers, laten meer dan 80% van hun potentieel onbenut omdat ze zich niet bewust zijn van wat er echt mogelijk is.

Bewust ondernemen, is dus veel meer dan strategie en verdienmodellen.

Het is vooral durven inzien dat je resultaat een weerspiegeling is van wie jij bent als persoon.
Wat je mindset is, je hogere mindset, het mentale en hoe je hierbij het metafysische bij betrekt, is oh zo belangrijk om meer van je echte potentieel te bereiken.

Lees meer over de tools van de Alchemist