Complottheorieën en andere gekkies …

Nu we richting 2de lockdown gaan en met de hulp van de Pano uitzending van 28/10, krijg je heel wat verhitte discussies … je moet al moeite doen om nergens een discussie tussen voor en tegenstanders tegen te komen ...
Wie heeft nu gelijk? 
Mainstream media of alles wat bestempeld wordt als ‘fake news en complottheorieën’?

In vele discussies wordt er niet eens meer gelezen wat er geschreven wordt en worden er enkel maar reacties geplaatst om een berg frustraties en boosheid te uiten. (begrijpelijk)

We zijn nu zover dat mensen letterlijk elkaars kop zouden inslaan over hun gelijk...

De skater en de politieman

Wie herinnert zich nog het verhaal van de skater en de politieman tijdens de eerste lockdown?

Dit is nu net het hele punt dat beide zijden moeten inzien om daar dan heel even goed over na te denken om nadien een mogelijk eureka moment te hebben ...

De skater komt op voor zijn gelijk en zijn ideeën.
De politieman komt eveneens op voor zijn gelijk en zijn ideeën.
In eerste instantie krijg je dan mensen die de kant van de skater zullen kiezen en mensen die de kant van de politieagent zullen kiezen ...  De dualiteit en de polarisatie drijft hen ten top!
Wat als ze beide hetzelfde voorop stellen en hiervoor strijden?!

De skater komt op voor zijn vrijheid en zijn gezondheid.
De politieman heeft een beroep gekozen waarbij hij de mensen en de maatschappij wil beschermen, de vrijheid en de gezondheid beschermen.
Kan het dan zo simpel zijn dat beiden in de basis gewoon hetzelfde wensen?!
Bescherming van vrijheid en gezondheid?!
Ja, misschien kan het zo simpel zijn!

Alleen worden ze beiden door hun angst meegenomen in een verhaal waarbij ze beiden enkel nog kunnen denken aan hun eigen zeer gekleurde wereldbeeld ... Een beeld vol angst, tegenstrijdigheden en polarisatie?!

Wanneer beiden gewoon even de tijd zouden nemen om na te denken en niet te ‘reageren’  zou er dan nog een sprankeltje van hoop kunnen bestaan dat ze zich zouden kunnen realiseren dat ze beiden hetzelfde willen en dat ze beiden dezelfde gezamenlijke vijand hebben ... Wat is het beeld van de wereld dat we voorgespiegeld krijgen?

Stop de polarisatie!

Mensen die de mainstream media geloven, kan het zijn dat zij vragen dat iedereen zich aan de regels zou houden om zo onze vrijheid en onze gezondheid te beschermen?
Mensen die voor de complottheorieën gaan, zou het kunnen zijn dat zij mensen wakker willen maken? Zou het kunnen zijn dat zij dit doen om onze vrijheid en onze gezondheid te beschermen?

Wanneer beide kanten elkaar de kans laten om dit van elkaar te begrijpen … zou dit dan misschien de druk van de ketel van de tegenstrijdigheden en de polarisatie kunnen halen? Zou dit al een groot deel van de huidige uitdagingen weg kunnen halen?

Ik weet dat mensen zullen zeggen; is dat niet wat simpel gesteld?
En dat mag men natuurlijk denken ...
Alleen blijkt dat complexe ideeën ook niet de oplossing bieden ...

Dit is alleen een uitnodiging om even stil te staan bij … en uit de hypnose van het moment te stappen.

PS. Ja, ik weet het, het zwart-wit tegenover elkaar stellen van mensen die mainstream media of complottheorieën volgen is eveneens een vorm van polarisatie.

Graag hoor ik jou constructieve mening met respect voor beide zijde van het verhaal!